2011. február 20.

Itt az ideje, hogy a szívünkre hallgassunk és lehámozzuk magunkról az egót


A Veszprémi Naplóban megjelent cikk
2011. január. 15. szombat | Szerző: Martinovics Tibor  

Egyre többen érzik magányosnak magukat, hiába élnek családban, hiába van férjük vagy feleségük, nincs kivel megosztaniuk érzéseiket, gondolataikat. Nem tudnak feltöltődni, nem is tudnak tenni érte, mert ugyan érzik, hogy boldogtalanok, valami hibádzik, de képtelenek megfogalmazni mi az, ami hiányzik számukra, mire lenne igazán igényük.
Ki vagyok én valójában? Mitől érezném jobban magam? Képes vagyok-e a változtatásra? Miért a szorongások és a megfelelések uralják a mindennapokat? Miként lehet az értelmet és az érzelmet összhangba hozni? A Völcsei Judit vezette Fényházban indult új program most ezekre a kérdésekre és problémákra igyekszik személyre szabott megoldásokat adni.
 
- Rengeteg elvárással szembesülünk, vannak önmagunkkal szembeni elvárásaink, de a környezetünk is többféle megfelelést kíván tőlünk, lehetetlen ennyi, sokszor egymással ellentétben álló kívánalomnak megfelelni. Bizony vannak, amiket nem tudunk teljesíteni, ekkor jön a csalódottság, az elkeseredés, azt érezzük, minket nem szeret és nem fogad el senki. Ezzel az is a baj, hogy esetenként olyan dolgok miatt gyötrődünk, olyan elvárásokat nem teljesítünk és érzünk emiatt frusztráltságot, amelyek nem a saját személyiségünk részei. Az értelem és az érzelem egyensúlya felborul és csak azt konstatáljuk, hogy nem vagyunk boldogok, magányosok vagyunk, nem érezzük jól magunkat a bőrünkben és igazán nem is tudjuk, mit kellene tenni annak érdekében, hogy mindez jó irányba változhasson.

Nem tudjuk saját magunkat megmenteni. Ebben segítünk - vélekedik Völcsei Judit, természetgyógyász, kineziológus, aki Ferenczy Zsuzsanna számmisztikussal együtt elindította a lélektárs-találó programot. A főleg beszélgetésekből és persze tanulásból álló program keretében mindenkinek személyre szabottan segítenek abban, hogy megoldást találjon a problémáira. A Lélektárs-találó programon belül működik egy klub, ahol a résztvevők megoszthatják egymással gondolataikat, érzéseiket, majd a szakemberek segítségével megoldást kapnak a problémákra.

Azoknak, akik többet szeretnének tudni, tanulni önmagukról, érzelmi, lelki szükségleteikről, párjukkal való egyezőségekről, vagy éppen a különbségekről, a konfliktus helyzetekről, a Lélekhíd elnevezésű fél éves képzés ad megoldást, ahol a karakterológia, a névdiagram, a kronobiológia, az asztrológia, és a számmisztika nyújt segítséget.

Könyvek és kiadványok tucatjai taglalják ugyan a párválasztás nehézségeit, papolnak a szeretetről és elfogadásról, a harmónia és a boldogság megtalálásának lehetőségeiről, ám ezek java része az általános és közhelyes megfogalmazásokon a legritkább esetekben jut túl. A Fényházban ezzel szemben igyekeznek a mindennapi életben használható, konkrét segítséget adni, a személyes érzelmi szükségletek elérésében tanácsot adni, megmutatni mi mindent lehet megtenni a tudat segítségével.
 
Ebben a felgyorsult világban a lelki szükségletekre egyre kevesebb figyelem és energia jut, az emberek a lelkük változásaival kapcsolatban sokszor tanácstalanok, így aztán könnyen kerülhet bárki önértékelési válságba, bárkinek lehetnek kisebb-nagyobb pszichés problémái. Többnyire nem is kell ehhez drámai változás, elég például a folyamatos munkahelyi stressz, egy rossz hangulatú közösség, amelyhez nap-mint nap kénytelen alkalmazkodni máris jelentkeznek a lelki gondok. A párkapcsolatokban is sok a probléma, sokszor az együtt élő emberek nem ismerik egymást, sőt egyre gyakrabban találkozom olyanokkal, akik saját magukkal sincsenek tisztában.
Amíg önmagunkban nem teszünk rendet, amíg nem fogadjuk el saját énünket, nem békélünk meg önmagunkkal, nem tudjuk a választ arra, mit jelent számunkra a szeretet és az elfogadás, addig nem lehetünk harmóniában a környezetünkkel - magyarázza Völcsei Judit. A Fényház létrehozója vallja, a karakterológia, a számmisztika és az asztrológia segítségével sokkal könnyebb megteremteni magunkban a harmóniát, megtalálni azokat a barátokat és szerelmeket, akikre valóban lelki társként számíthatunk.
 
Ezek tanulható ismeretek. Mindenki önmagának a másik felét keresi, azt, akivel együtt rezeg, azonos a gondolkodásmódjuk, az értékrendjük, bizonyos szavakon ugyanazt értik. Az ilyen társak megtalálásában segítenek a különböző itt megtanulható ismeretanyagok. Az arc karakterológia révén például rengeteg lényeges információt tudunk meg a másikról. Mondok egy egyszerű példát: a homlok állásából lehet következtetni arra, hogy az adott személyiség lényeglátó vagy részletekbe menő gondolkodású.

Egyik sem jó vagy rossz, de lényeges a kettő közti különbség, két ilyen másként gondolkodó egy életen át képes elbeszélni egymás mellett, mindegyiknek ugyanarról a történésről más lesz a valóságképe, mindegyik a maga szemszögéből hajtogatja az igazát és nem jutnak egymáshoz közel. Viszont ha minderről tudnak, akkor az máris óriási segítség.

- Tehát nem hasonulni kell egymáshoz, hanem megismerni önmagunkat és a tisztában lenni a partnerünk személyiségével - fogalmazott Völcsei Judit, aki hangsúlyozta, eljött az ideje annak, hogy újra a szívünkre, az első megérzéseinkre hallgassunk és ezzel együtt igyekezzünk lehámozni magunkról az egót, a túlzott éntudatot. Eljött az ideje, hogy a múltról való álmodozás vagy épp rágódás és a jövő szüntelen tervezgetése mellett a jelenre is szenteljünk figyelmet.

http://www.naplo-online.hu/hetvege/20110114_fenyhaz